Jeanette Freszals

 

Jag heter Jeanette Freszals och bor på Ekerö väster om Stockholm.

Jag fick som många andra min första ridträning på ridskola och genom att sköta och rida andras hästar. Efter gymnasiet var jag hästskötare åt hoppryttaren Jens Fredricson. Det var fantastiskt roliga år med träningar och tävlingar och jag fick fördjupade grunder inom ridning och hästskötsel.

Jag fortsatte med att utbilda mig på Flyinge där jag gick stallchefsutbildningen 1993-95. Då blev jag även diplomerad remontryttare efter andra årets träning av unghästar med Jan Jönsson som lärare. Det var lärorika år och en bra grund för mitt fortsatta arbete med hästar.

Efter utbildningen skaffade jag min första egna häst. I början tränade jag en del hoppning för Helena Persson men övergick mer och mer till dressyr och tränade då för Lena Lilja. Siktet var till en början inställt på att tävla men jag landade i att träningen och utvecklingen på hemmaplan var det som var stimulerande för mig. Dressyr i skogen är min inriktning med inslag av lite dressyr och hoppning på bana.

Efter stallchefsutbildningen arbetade jag ett antal år med att sköta och rida hästar och undervisa i dressyr och markarbete med hoppning. Sedan utbildade jag mig till lärare och 2001 tog jag lärarexamen. Jag jobbar med de yngre eleverna där läs- och skrivinlärning är min inriktning och att göra föreställningar med sång och musik.

Det mest stimulerande med lärarjobbet är att se och följa elevernas utveckling och här har vi kopplingen till hästar och ridning, att utbilda hästar och undervisa ridelever och följa deras utveckling.

2010-11 utbildade jag mig på Axelsons Animal Massage School till diplomerad hästmassör. Det var som att kliva in i en ny värld, musklernas värld. Det var otroligt spännande att få kunskap om hästens muskulatur och hur den känns och hur det hänger ihop med hur hästen arbetar. Lärarna Marina Axelson Callum och Lollo Persson var fantastiska med sin kunskap och sitt engagemang.

I mars 2015 träffade jag Hans Bohlin från Atlasbalans. Han har utvecklat en maskin som jobbar med djupvågsmassage på människor och hästar. Han visade hur en Atlas Maroon One fungerar och jag blev intresserad av att jobba med maskinen. Jag åkte först med min egen häst till Sven Lindblom i Sätra Brunn för att se hur han jobbar med maskinen i kombination med sin vanliga behandling. Sven var mycket positiv till hur snabbt den släpper på muskelspänningar och hur det bidrar till ännu bättre resultat av hans behandlingar. Jag fick möjlighet att jobba med maskinen när jag assisterade Sven då han var i Stockholm och behandlade hästar. Efter det hyrde jag en maskin och provade själv under ett antal dagar. För mig blev Atlas Maroon One en bra hjälp vid massage av hästar och jag köpte en egen.

Jag ger också Bars, en behandling på människor för avslappning och för att släppa stress i kroppen. 2012 kom jag i kontakt med Access Consciousness som är verktyg, tekniker och behandlingar för att öka Din medvetenhet och hjälpa Dig att utvecklas och förändra Ditt liv. Jag har gått flera accesskurser och är utbildad att ge Access Bars och andra kroppsbehandlingar.